Det här inlägget kommer förmodligen att bli såväl rörigt som långt. Men jag tycker ändå att du ska läsa det speciellt om du har något emot innevånarna i bloggosfären eller bloggning som fenomen.

Jag vill börja med att ge drf, med bloggen Teflonminne, ett stort fång rosor, rosor till Teflonminne helt efter konceptet ”Give Credit Where Credit is Due”
Det behöver inte bara gälla grafik och texter, jag tycker överlag man allt för sällan ger ett tack eller visar uppskattning till sina ‘internetrelationer’.

Han satt åtskilliga timmar igår kväll och in på natten i försök att hjälpa mig då jag hade blivit utslängd från min egen blogg. Pratade ett långt tag med den engelska chattsupporten och påtalade på ett fint men bestämt sätt ‘var skåpet ska stå’.

För att göra en lång historia kort, så har jag i flera månader haft problem med bloggen och fått ett antal serverfelmeddelanden. Jag har inte orkat gå till botten med det, jag avskyr felsökning. Så efter 1 oktober, då jag började ta kontakt med supporten på one.com som inte ville hjälpa till, så har jag levt på hoppet i de få blogginlägg jag skrivit.

Igår fm. så kraschade det hela och jag blev utslängd från min egen blogg. Just det felet visade sig bero på pluginet Bad behavior. Använder du det, så se till att uppgradera. Vad jag förstår kan det ha något samband med om man samtidigt använder WP-Cache 2. Vilket jag installerade när jag uppgraderade till senaste wp. Huruvida detta har löst övriga problem återstår att se.

Men för att återgå till den röda tråden. Jag menar, har ni tänkt på hur bloggare, ja även bara läsare faktiskt ställer upp för varandra. Det pratas så mycket om tjafs, stalkers, troll osv. För att inte tala om att bloggosfären har inget ‘vettigt’ att tillföra. Inte ovanligt, så är det oftast det negativa som tar överhand och i ett sådant stort begrepp som internet, så hamnar det positiva i skymundan.

Jag skulle kunna länka otaliga exempel på hur okända människor hjälper och stödjer varandra via nätet. I mycket mer akuta situationer än en trasig blogg. Man bygger relationer oftast utan att känna personen bakom ‘aliaset’ och även de som använder sina riktiga namn förblir ofta anonyma som personer, såvida man inte träffas på en bloggträff eller dyligt.
Egentligen skulle man i praktiken kunna skicka ut vilken fråga som helst och få ett gratis svar, råd eller konkret hjälp. Det finns alltid någon vänlig själ som ställer upp. Anonymitetens vara eller icke vara, spelar det någon roll? Nef, skriver bra om detta.
Jag menar spindeln i nätet, är vi alla. Hur vi beter oss i de ‘avatarer’ vi gestalter ger oss också en slags gruppering och tillhörighet på nätet. Jag tror inte på slumpen att man får sina favoritbloggare, även om det många gånger är pga andras intresse man hittar till en ny bloggare att lägga i rss-samlingen.

Dare to face your new friends, skrev jag för ett tag sedan. I de orden kan man tolka in mycket. Personligen skulle jag aldrig ha problem att träffa någon i den fysiska världen som jag ‘pratar’ med på nätet, för jag försöker att bete mig på samma sätt på nätet som i verkligheten. I det inlägget skrev jag

”Jag tycker det är väldigt trevligt med olika sociala nätverk för jag gillar att träffa nya människor och utbyta åsikter och diskutera. Men jag vill göra det på mina villkor, när jag har tid och lust och inte när andra känner för att chatta eller leka. Jag har en egen regel – Jag addar inte namn för att samla på kompisar eller för att verka omtyckt, därför är mina ‘listor’ sparsamma. ”

Den röda tråden för mig i bloggosfären blir således. Bemöt andra som du själv vill bli bemött, så korsar ens vägar varandra den dagen man verkligen behöver det. Teflonminne är gårdagens exempel på det. Vi känner inte varandra och har relativt nyligen hittat varandras bloggar. Ändå ställde han helhjärtat upp och hjälpte mig helt spontant.

Man kan diskutera och ha olika åsikter men ändå ha respekt för varandra. Jag minns en gång när jag kommenterade hos Deep.Ed om ‘lyckopiller’, som jag minns det så kunde det lika gärna ha resulterat i vi blev ‘fiender’. Jag tyckte en sak och han en annan, vilket jag upplevde som att han blev sur och snörpte av mig, med ord typ ‘man vinner inga pluspoäng hos mig att tycka så’.
Till saken hör att det var i begynnelsen när jag klev ut och försökte börja kommentera i den stora bloggosfären, hos de mer kända namnen. ( jag klev ut i stooora bloggosfären som Alter Ego i januari 2007 ). Innan har jag haft så stor respekt för de ‘kända’ att jag inte vågat tränga mig på och kommentera, fast jag har hållit till på nätet i minst 10 år. Så denna händelse kunde ha avskräckt mig för att fortsätta kommentera hos andra. Men jag tog mig till sans och valde att ignorera känslan och fortsatte kommentera och länka till såväl honom som andra. Man väljer helt enkelt själv vilka strider man vill ta. Idag ser jag Deep:Ed som en vän, ja faktiskt även IRL, fast vi bara träffats en gång.

Jag ska avsluta detta röriga inlägg med att säga, helt apropå vad framtidens internet, sociala media och virtuella världar kan ha för betydelse. Jag tror nämligen den röda tråden ligger i att allt mer i samhällets fysiska värld kommer att bli digitalt. Bloggosfären blir lite som telefonkatalogen, sök den hjälp du behöver och hjälpen finnes. I grunden kommer alltid en kärntrupp att finnas, de som på ett eller annat sätt byggt sig ett ‘namn’ i olika ämnesområden. Det finns alltid någon som känner någon och likväl som vi rekommenderar någon, kommer vi att avråda från andra. Oavsett vilket alias de går under så finns den röda flaggen hissad.

När det gäller mig själv, så vill jag ta tillfället i akt och tacka alla som på ett eller annat sätt möjliggjort att min blogg faktiskt florerar och omnämns ibland. Jag ger inte mig själv den äran, att ha kommit så pass långt på nästan ett år ( 4 månader först på wordpress.com och resten här ) för enligt statistiken så har jag inte speciellt många som troget följer min blogg och jag har i förhållandevis väldigt få som kommenterar mina inlägg. Så jag ska nog främst tacka Johan Larsson för hans tjänster som knuff, intressant och bloggar, som har gjort det möjligt att jag på något märkligt sätt ändå fått min pseudonym Alter Ego, någorlunda känt bland hundratusentals bloggar.

Tack allihopa, ingen nämnd ingen glömd – tillsammans utgör vi bloggosfärens röda tråd !

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , ,

8 svar to “”

 1. nef Says:

  Hehe. Spontant var det kanske, men dock med en liten *nudge, nudge* från mig när jag poppade länken till din reservblogg med orden ”åh! stackarn! om jag bara kunde så där mycket som du och j (vår egen privata kodapa) kan om allt som ligger bakom att en blogg finns synlig och tillgänglig så skulle jag hjälpa henne.” – helt sagt på ett sånt där typiskt sublimt kvinnospråk av typen ”det drar lite här inne” när man lika gärna kunde sagt ”kan du vara snäll och stänga fönstret?”. Nappade gjorde han dock. 😀

  Och som redan sagt hos deep|ed: jag hade ju kunnat förmedla det där om Bad Behavior tidigare… *skämmas lite* 😉

  nef’s last blog post..Anonym, okänd, troll eller bara dum?

 2. Alter Ego Says:

  Hallå Drf, vänligen dela genast blombuketten med din fru/sambo. Som naturligtvis också måste ha ett stort tack då hon förmodligen låg bakom hjälpinsatsen 😉

  Vad gäller felet om Bad behavior, så får jag lägga skulden helt på min egen teflonhjärna, som inte satte felmeddelandet i samband med pluginet Bad Behavior ( jag borde ha begripir bättre ). Men eftersom jag haft det pluginet hela tiden så bevisar det att kedjan för att allting skall fungera beror oftast på fler saker och dessa kan vara externa.
  Ställer mig i skamvrån, men förhoppningsvis har inblandade lärt sig något nytt 🙂

 3. drf Says:

  Oj oj! Blommor och blad såhär på kvällskvisten! Man tackar man tackar. 🙂

  Det där med Bad Behaviour borde jag också ha snappat upp när jag snokade runt bland dina plugins, jag tog det – precis som andra – som att det var ett fult meddelande från webbhotellet i stil med ”Fy dig! *slå på fingrarna*”.

  Man lär sig något nytt varje dag sägs det ju, och idag har jag lärt mig att man ska dela med sig av blommor. *ge en ros till neffan*

  Jag håller helt med dig om att ris kanske utdelas lite väl friskt i bloggosfären medan rosorna ofta glöms bort, vi får börja hålla rosorna högt tillsammans.

  drf’s last blog post..Plus är minus

 4. Joshua_Tree Says:

  Du har rätt i att det knyts många otvungna kontakter och förekommer mycket hjälp.

  Beträffande one.com: Jag och west var kunder hos dem under ett par år. Tekniskt sett är vi det fortfarande, till årsskiftet. Men vi blev så jävla trötta på deras obefintliga intresse för sina kunder och den evigt återkommande down-tiden på av scriptorium.se då servern och våra bloggar helt enkelt inte var otillgängliga, att vi bestämde oss för att migrera trots att vi betalat för hela året.

  Om one.com har jag att säga: danskjävlar!

  Joshua_Tree’s last blog post..Knuffar lite

 5. Joshua_Tree Says:

  ”då servern och våra bloggar helt enkelt inte var otillgängliga”…

  Jag är onykter. Du får gissa vad jag menar helt enkelt. 😉

  Joshua_Tree’s last blog post..Knuffar lite

 6. opassande Says:

  Men ååååh! *får nästan en tår i ögat* Härligt att problemet är löst! Och både drf och nef är naturligtvis värda blommor från oss andra också, för denna insats!

  opassande’s last blog post..Begränsat antal länkar som funktion skulle självdö rätt fort

 7. Vb Says:

  Vilket kanoninlägg Alma.
  Du om någon finns alltid i mitt blogghjärta, både tekniskt och emotionellt.Du var den första jag vågade träffa, minns du?*s*
  Bloggen är en källa till glädje, med alla kvasikontakter, stödet jag har fått är enormt.På ett säkert avstånd dessutom;-)

  Och undrade mycket häromdagen när jag inte kunde kommentera, men Tonårsmorsa förklarade, puh!

  En bukett rosor till dig!

  Vb’s last blog post..Köttfärs eller Hjärnmos

 8. Alter Ego Says:

  Om jag minns Vb, tänker ofta på vårt första äventyr. Vi var väldigt vågade som tordes ge oss ut på havet tillsammans efter att bara ha växlat några ord via blogg och mail.
  Bara synd att du bröt handen men annars hade vi det trevligt.

  Av de bloggare jag träffat IRL har jag bara postitiva erfarenheter. Trots att vi till sättet är så olika.
  Jag tror att man får den ‘bloggosfär’ man själv skapar sig. Jag har valt att se mina okända ‘bloggrelationer’ positivt och får jag någon gång en negativ känsla så backar jag i kommunikationen tills jag kommer på bättre tankar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: